Hoe voorkom je dat jouw organisatie slachtoffer wordt van ransomware?

26-02-2024

Plaatje Kemker ICT Groep

Wat is ransomware eigenlijk?

Ransomware, klinkt misschien als een ingewikkeld woord, maar eigenlijk is het heel simpel. Het is een soort computervirus dat je bestanden gegijzeld houdt. Stel je voor: je opent je laptop en ineens zie je een boodschap dat al je bestanden versleuteld zijn en dat je moet betalen om ze terug te krijgen. Dat is ransomware in actie.


Hoe gaan die hackers te werk?

De hackers achter ransomware gebruiken allerlei slimme trucjes om je computer binnen te dringen. Soms sturen ze nepmailtjes die er heel echt uitzien, maar eigenlijk gevaarlijk zijn. Andere keren maken ze gebruik van zwakke plekken in je software. En soms zijn ze echt brutaal en doen ze alsof ze van een betrouwbare instantie zijn om je zo te verleiden om op een link te klikken of gevoelige informatie te delen.

Wat voor gedoe kan ransomware veroorzaken?

Als je slachtoffer wordt van ransomware, kan dat behoorlijk wat gedoe opleveren. Stel je voor dat je niet meer bij je belangrijke bestanden kunt. Voor een bedrijf kan dat betekenen dat ze dagenlang niet kunnen werken, wat natuurlijk super vervelend is. En alsof dat nog niet genoeg is, vragen die hackers vaak ook nog eens flink wat geld om je bestanden terug te krijgen. En als ze toegang hebben tot gevoelige informatie, wordt het allemaal nog veel erger. Ze kunnen ermee dreigen die informatie openbaar te maken als je niet betaalt. Dat wil je natuurlijk niet!

Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt

Gelukkig kun je een paar dingen doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van ransomware. Ten eerste is het belangrijk om altijd de laatste updates van je software te installeren. Die updates bevatten vaak beveiligingspatches die je computer beschermen tegen ransomware. Daarnaast is het slim om bij het inloggen op je computer extra beveiliging te gebruiken, zoals een sms-code die je ontvangt op je telefoon. En tot slot is het belangrijk om goed op te letten bij verdachte e-mails. Klik niet zomaar op links en deel nooit zomaar gevoelige informatie.

Wat als het toch gebeurt?

Maar wat als het toch gebeurt en je bent de dupe van ransomware? Dan is het belangrijk om goed te kunnen onderzoeken hoe de hackers zijn binnengekomen en wat ze allemaal hebben gedaan. Op die manier kun je ervoor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Zorg er daarom voor dat je systemen 'forensic ready' zijn!

Conclusie

Ransomware is een vervelende dreiging waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen. Maar door alert te zijn en de juiste maatregelen te nemen, kun je de kans op een ransomware-aanval aanzienlijk verkleinen. 
Het is geen kwestie of je ooit gehacked gaat worden, maar wanneer.
Blijf dus goed opletten en zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent!

ICT Scan aanvragen?

Klik op onderstaande button

© Kemker ICT Groep   Privacyverklaring   |   Cookieverklaring   |   Wijzig uw cookievoorkeuren   |   Algemene voorwaarden   |   Hulp op afstand   |   ICT vacatures