MKB-bedrijven Doelwit: Hoe sterk wachtwoordbeheer cybercriminaliteit kan voorkomen

21-06-2024

L en L plaatje

MKB-bedrijven Doelwit: Hoe sterk wachtwoordbeheer cybercriminaliteit kan voorkomen

Met het aantal werknemers of de jaarlijkse omzet kan uw bedrijf als klein aangezien worden, maar in het digitale landschap van vandaag verwerken organisaties van alle groottes waardevolle en gevoelige informatie die cybercriminelen graag in handen willen krijgen. Hackers zoeken gemakkelijke doelwitten om klantgegevens, financiële informatie en intellectueel eigendom te stelen. Hergebruik van wachtwoorden maakt het hackers erg gemakkelijk. Wanneer uw werknemers wachtwoorden hergebruiken, zien cybercriminelen uw kleine bedrijf als een gemakkelijk en aantrekkelijk doelwit met hoog rendement op hun inspanningen. Kleine bedrijven hebben misschien minder IT-middelen dan grote bedrijven, maar het begrijpen en aanpakken van wachtwoordhergebruik en goed wachtwoordmanagement is haalbaar en vermindert het risico op datalekken en financiële verliezen.

De psychologie van wachtwoordhergebruik

Het begrijpen van de psychologie achter wachtwoordhergebruik is cruciaal om dit op de werkplek op te lossen. Op dit moment zijn veel mensen zich ervan bewust dat het hergebruiken van wachtwoorden de kans op een datalek vergroot. Waarom hergebruikt dan nog steeds 62% van de mensen wachtwoorden?

De meeste mensen hebben goede bedoelingen, maar veel factoren hebben invloed op het wachtwoordgebruik. Deze factoren moeten worden aangepakt. Het menselijk geheugen is niet ingesteld om lange, willekeurige tekenreeksen te onthouden. Onze hersenen voelen zich veel comfortabeler met vertrouwde woorden, namen en patronen die we gemakkelijk kunnen herinneren. Bovendien, met de explosie van het aantal online accounts dat we thuis en op het werk moeten bijhouden, is het hergebruiken van hetzelfde wachtwoord veel minder mentaal belastend. Wachtwoordhergebruik is handiger en zorgt voor een stuk minder stress. Sommige werknemers zijn zich mogelijk niet bewust van de potentiële gevolgen van zwakke wachtwoordpraktijken. Als ze nog geen negatieve gevolgen hebben ervaren, kunnen ze apathisch staan tegenover wachtwoordbeveiliging of overmatig zelfverzekerd zijn in hun cybervaardigheden. Bijna 80% beweert dat hun cybersecurity-opleiding - formeel of informeel - voldoende is. Bovendien zijn mensen gewoontedieren en kunnen sommige mensen weerstand bieden aan het aannemen van nieuwe beveiligingspraktijken wanneer deze te uitdagend aanvoelen. Onwetendheid over het belang van sterke, unieke wachtwoorden kan leiden tot laatdunkendheid op de werkplek. Deze apathie tegenover wachtwoordbeveiliging is een tikkende tijdbom die ervoor kan zorgen dat gevoelige (persoons)gegevens bij de verkeerde personen terechtkomen en uw bedrijf financieel in gevaar kan brengen.

Het domino-effect van wachtwoordhergebruik

Helaas kunnen mensen vatbaar zijn voor manipulatie en onbedoeld hun beveiliging in gevaar brengen. Cybercriminelen buiten vaak de menselijke psychologie uit via social engineering, phishing of imiteren andere personen om werknemers te misleiden hun wachtwoorden prijs te geven. Er zijn duizenden miljarden gelekte accountgegevens op het dark web, die hackers gemakkelijk kunnen kopen of downloaden. Wanneer werknemers wachtwoorden hergebruiken voor verschillende accounts, creëren ze onbedoeld een keten van kwetsbaarheden. Als een cybercrimineel toegang krijgt tot één gecompromitteerd account, kan hij deze informatie exploiteren om andere accounts, zowel persoonlijke als professionele, te hacken. Dit domino-effect verhoogt het risico op ongewenste toegang tot kritieke bedrijfssystemen, vertrouwelijke informatie en gevoelige data. IT-personeel kan het bedrijf ook onbedoeld blootstellen aan risico's door slechte wachtwoordbeveiliging. Medewerkers vergeten vaak de standaardwachtwoorden te wijzigen die door apparaten of platforms worden geleverd, een feit dat goed bekend is bij cybercriminelen en gemakkelijk kan worden benut. Standaardwachtwoorden bieden niet alleen een gemakkelijke toegang, maar de standaardaccounts kunnen ook beheerdersrechten hebben, waardoor criminelen onmiddellijk toegang kunnen krijgen tot bedrijfssystemen. Werknemers beschouwen wachtwoordhergebruik vaak als beter beheersbaar en hanteerbaar, dus het doorbreken van deze gewoontes vereist het aanbieden van een alternatief dat nog toegankelijker, gemakkelijker en hanteerbaar is.

Een effectief alternatief voor wachtwoordhergebruik

Wilt u de risico's van wachtwoordhergebruik verminderen? MKB-bedrijven kunnen een eenvoudige maar effectieve oplossing gebruiken: een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een veilige kluis die unieke, complexe wachtwoorden voor elk online account onthoudt en beheert. Werknemers hoeven slechts één hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot de wachtwoordmanager, waardoor ze niet meerdere wachtwoorden hoeven te onthouden. Voordelen van het implementeren van een wachtwoordmanager zijn onder andere:

  • Sterkere wachtwoorden: Wachtwoordmanagers genereren en slaan sterke, unieke wachtwoorden op voor elk online account, waardoor de noodzaak om eenvoudig te raden wachtwoorden te gebruiken, wordt verminderd.
  • Eenvoudiger inloggen: Het toegang krijgen tot je online accounts is gemakkelijker wanneer de wachtwoordmanager voor de werknemers inlogt. Wachtwoordmanagers elimineren storende typefouten en inlogfouten. Hiermee voorkom je dat accounts vergrendeld raken, wachtwoorden gereset moeten worden of IT-organisaties gebeld moeten worden ter ondersteuning.
  • Gecentraliseerde controle: Beheerders kunnen de wachtwoorden van werknemers monitoren en beheren via een gecentraliseerd systeem, waarbij ze beveiligingsprotocollen en wachtwoordvereisten kunnen instellen. Onveilige wachtwoorden worden gemarkeerd waardoor er direct actie op zwakke of gelekte wachtwoorden kan worden ondernomen.
  • Veilig wachtwoorden delen: Binnen de wachtwoordmanager kunt u veilig inloggegevens delen binnen een team, waardoor de noodzaak om wachtwoorden op te schrijven, te e-mailen of anderszins onveilig te versturen, wordt voorkomen.

Door de last van complexe wachtwoordvereisten en frequente wachtwoordwijzigingen weg te nemen, zorgen wachtwoordmanagers ervoor dat werknemers veiliger en beter beveiligde wachtwoorden gebruiken. Wachtwoordmanagers bieden een handige en veilige manier om complexe wachtwoorden te genereren, op te slaan en te beheren, waardoor veel lasten van traditionele wachtwoordpraktijken worden weggenomen. Werknemers uitleg geven over het belang van sterke wachtwoorden is een begin, maar werknemers een manier geven om die best practices (met minder inspanning) te implementeren, zal de digitale veiligheid van uw bedrijf aanzienlijk verbeteren. Het implementeren van een wachtwoordmanager pakt de kern aan van de menselijke zwakheden die bijdragen aan risicovol wachtwoordgedrag, zodat bedrijven gevoelige gegevens kunnen beschermen en de integriteit van hun bedrijfsvoering kunnen behouden.

Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op!

ICT Scan aanvragen?

Klik op onderstaande button

© Kemker ICT Groep   Privacyverklaring   |   Cookieverklaring   |   Wijzig uw cookievoorkeuren   |   Algemene voorwaarden   |   Hulp op afstand   |   ICT vacatures