Het Apple-dilemma.

10 februari 2020

Wel of geen antivirussoftware?

Ik zelf ben een groot voorstander van Mac. Voor zowel privé als zakelijk. Nu is het natuurlijk per bedrijf verschillend of er gewerkt wordt met Apple of Microsoft. Eén van de redenen dat ik enthousiast ben over iMacs en MacBooks is het feit dat er weinig tot geen virussen voor zijn ontwikkeld. Als je écht zorgeloos wilt computeren dan is een MacBook of iMac zeker aan te raden. In deze spiksplinternieuwe blog praat ik je bij over de wondere wereld van Apple en de beveiligingskant van dit fenomeen.
Als veelvoudig Applegebruiker ben je je er vaak niet van bewust dat er zelfs binnen dit platform virussen zijn. Natuurlijk zijn ze zelden zo kwaadaardig als de vijanden van Windowssoftware dus er hoeven niet gelijk alarmbellen af te gaan. Uiteraard is het wel zo verstandig om ook met je MacBookie veilig en wel te werken. Vooral tegenwoordig. Als je het nieuws een beetje volgt is het je vast niet ontgaan dat er zelfs in Nederland stevige gevaren op de loer liggen. Cybersecurity en cybercrime zijn momenteel hot items.

De Mac(Book), zo simpel als ie is.

Mooi design, fancy knopjes en een prachtige lay-out qua apps, uitstraling en beeld. Je koopt een Mac op zijn uiterlijk, niet zozeer omdat je er nu alle verstand van hebt en eens flink gaat coderen of programmeren. Daarbij komt het voordeel dat iedere Mac zeer gebruiksvriendelijk is.
Je zet hem aan en hij staat ook écht aan. Bij Windows komt het wel eens voor dat je tientallen updates moet installeren voordat je officieel door mag naar je startscherm.
Enfin, Apple is dus supercool.
Daar zijn we het over eens, maar hoe zit het precies met de beveiliging op je Amerikaanse apparaat?
Is dat helemaal goed, juist niet, standaard of één grote catastrofe?

Enkele tips met een glimlach :}

MacOS snapt dat jij behoefte hebt aan de nieuwste apps om zo optimaal mogelijk te werken, gamen, muziek te maken en nog veel meer. Daarom is er natuurlijk, je voelt hem al, de Appstore.
Apple raadt je aan om daar al je apps vandaan te halen en niet via onbekende partijen, lees: een vage website in het Russisch waar je CandyCrush kunt downloaden voor noppes. Niet verstandig. Voortaan gewoon even via de Appstore, wel zo veilig.

Een andere tip luidt dat je alleen de software mag downloaden bij de officiële website van de ontwikkelaar.
Stel: je zoekt iets in de Appstore maar het staat er niet tussen, dan is die software vast wel ergens online te vinden. Nu zijn er heel veel websites die net doen of ze betrouwbaar en veilig zijn. Die zijn dat dus totaal niet.
Ga daarom alleen naar officiële websites van de ontwikkelaar en download daar de juiste software die goed en wél beveiligd is.

Antivirus voor MacOS?

De keuze is helemaal aan jou. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat je kans hebt op virussen, als je vage software downloadt via een nog vagere website. Stel dat je dat wel wilt doen, dan is een sterk antivirusprogramma voor je MacBookie wel zo verstandig. Eén van de betere hiervoor is Managed Security Protection.
Mocht je jezelf nog steeds afvragen of er daadwerkelijke dreiging is voor de Mac, dan is het antwoord helaas JA.
Er is een ransomware ontwikkeld speciaal voor MacOS genaamd KeRanger. Deze smerige malware komt binnen via de software van transmission (heb ik uit betrouwbare bron).
Dit is een bittorrent-tool om illegaal films of muziek van te downloaden. Sterk af te raden dus.
Daarnaast is geen enkel besturingssysteem op-en-top beveiligd. Zodra iets digitaal of online is, ontstaat er kans op dreiging. Deze blog zal hopelijk het Apple-dilemma voor jou stukje bij beetje beantwoorden. Wat mij betreft is je Macsysteem goed beveiligd als je alleen de betrouwbare apps binnen de Appstore installeert én ver weg blijft van torrents, vage websites en clickable banners!

Apple via Kemker ICT Groep.

Uiteraard helpen wij je graag verder als het gaat om je Applesystemen op de zaak.
Wij bieden Support op afstand of komen graag bij je langs op locatie.

Iets nodig van Apple? Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Wij werken graag via Apple met een glimlach.

Doe jij met ons mee? :} 

Interessant verhaal?

Meer weten over ICT, neem gerust contact met ons op.

© Kemker ICT Groep   Privacyverklaring   |   Cookieverklaring   |   Wijzig uw cookievoorkeuren   |   Algemene voorwaarden   |   Hulp op afstand   |   ICT vacatures