Gebruiksvriendelijker én veiliger internetten met LastPass: veelgestelde vragen beantwoord

21-12-2022

Gebruiksvriendelijker én veiliger internetten 

De samenleving verdigitaliseert en we maken steeds meer gebruik van online dataopslag. Op alle mogelijke manieren maken we gebruik van het internet, van het communiceren met elkaar tot de uitvoering van diverse bedrijfsprocessen tot de opslag van documenten en data in de cloud. Voor zowel particulieren, als voor bedrijven is online werken erg aantrekkelijk en vaak ook een stuk efficiënter, maar er liggen ook een aantal gevaren op de loer. De laatste jaren is de ontwikkeling op dit gebied dan ook behoorlijk snel gegaan en we staan er vaak niet meer bij stil hoeveel van onze gevoelige data we eigenlijk toegankelijk maken door deze online op te slaan. 

Maatregelen om jouw data te beschermen

Verschillende bedrijven en online dienstverleners hebben dan ook specifieke maatregelen getroffen om de veiligheid te waarborgen en vragen dan ook specifieke voorwaarden met betrekking tot het aanmaken van de inlog-gegevens. In veel gevallen moet deze verschillende karakters en tekens bevatten en mag de gebruikersnaam niet in het wachtwoord voorkomen. Er zijn ook instanties die gebruik maken van een extra authenticatie, zoals de meeste banken doen en in sommige gevallen wordt er ook gevraagd om regelmatig je wachtwoord te veranderen. 

Wat is LastPass?

Data is tegenwoordig een van de meest waardevolle bezittingen die we hebben en de veiligheid hiervan valt dan ook niet te onderschatten. Het is absoluut af te raden om voor alle bedrijven en instanties dezelfde wachtwoorden te gebruiken, want wanneer je dan gehackt wordt ligt direct alles op straat en zijn de gevolgen niet te overzien. Door alle verschillende wachtwoorden en het feit dat alle wachtwoorden een extra complexiteit hebben in de vorm van letters en tekens, is het soms lastig om alles te onthouden en kan een programma als LastPass ontzettend handig zijn. LastPass is een applicatie met een digitale kluis die alle inloggegevens voor je bewaart en waarmee je op verschillende apparaten op een veilige manier kan inloggen en jouw data altijd goed beschermd is. 

Voordelen van LastPass

LastPass is een programma dat steeds populairder wordt, omdat er steeds meer vraag is naar online veiligheidsmaatregelen en LastPass deze veilige manier van internetten ook gebruiksvriendelijk houdt. Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van LastPass. Op de eerste plaats hoef je wachtwoorden slechts één keer in te voeren en zal LastPass dit voor je doen bij elke volgende keer.
Het is ook mogelijk om LastPass te synchroniseren met verschillende apparaten, zodat het inloggen vanaf elk apparaat net zo gemakkelijk is. Het is soms lastig om originele, moeilijk te raden wachtwoorden te verzinnen en daarom biedt LastPass ook de functie aan om zelf wachtwoorden die zeer veilig zijn voor jou aan te maken. In principe is het enige dat je nog moet onthouden het wachtwoord van LastPass zelf. 

Het verschil tussen de gratis- en betaalde versie van LastPass

LastPass biedt diverse pakketten aan voor verschillende gebruikers. Dit wachtwoordbeheerprogramma is dan ook voor meerdere soorten gebruikers interessant en is zowel aantrekkelijk voor particulieren als voor bedrijven. Er wordt dan ook door LastPass zelf onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten pakketten voor privé gebruik en voor zakelijk gebruik. In de privé pakketten is er een gratis variant, een premium optie en een familie abonnement af te sluiten.

Het grootste verschil tussen de gratis variant en de andere twee, is dat de betaalde variant bestaat uit 1GB gedeelde bestandopslag en is er een synchronisatie functie aanwezig om te schakelen tussen verschillende apparaten. De gratis variant van LastPass is helaas maar op één apparaat te gebruiken en de kluis wordt niet overgenomen op andere apparaten wat voor mensen die gebruik maken van zowel een laptop, tablet als telefoon niet handig is.

Zakelijke abonnementen

LastPass biedt maar liefst vijf verschillende zakelijke abonnementen aan die variëren qua inhoud. De goedkoopste variant genaamd MFA is vooral gericht op het beveiligen van de bedrijfsdata en applicaties doormiddel van meervoudige verificatie, terwijl het meest uitgebreide pakket genaamd Identity een compleet aanbod is, waarmee er vooral gewerkt wordt met Single Sign On.

Single Sign On, is een manier van inloggen die zeer veilig is en bovenal gebruiksvriendelijk is. Vooral grotere ondernemingen maken hier vaak gebruik van, omdat dit vaak het minst aantal inlogproblemen voor medewerkers veroorzaakt en de IT afdeling minder tijd aan probleemoplossing hoeft te besteden. 

Nadelen van de gratis versie

Het is natuurlijk op het eerste oog altijd aantrekkelijk om de gratis versie te nemen. Hoewel de gratis versie van LastPass nog altijd aan te raden is in plaats van helemaal geen wachtwoordbeheer applicatie, zijn er wel een aantal nadelen verbonden aan de gratis variant die het verdienen om benoemd te worden. 

Wanneer je kiest voor een gratis variant dan kunnen hier geen rechten aan ontleend worden, wat betekend dat mocht er iets misgaan of je gehackt worden je er alleen voor staat. Met de gratis versie is ook de dienstverlening van LastPass zelf niet zoals bij de betaalde versie. Wanneer je dus problemen ondervindt met je kluis dan is LastPass hier in principe niet verantwoordelijk voor en kan de eventuele support hiervoor lang duren. Met alle betaalde varianten is dit niet het geval en kun je verwachten dat je direct en snel wordt geholpen door een van de medewerkers. 

Applicatie voor elk apparaat

Wanneer je gebruik maakt van een van de betaalde abonnementen van LastPass dan geniet je altijd van de synchronisatie optie op meerdere apparaten. Een fijne bijkomstigheid hierbij is dat dit niet alleen werkt op de computer of de laptop, maar dat dit ook op andere apparaten als de smartphone en de tablet kan worden gebruikt. LastPass biedt een applicatie die te downloaden is op al je apparaten die het mogelijk maken je kluis aan te spreken vanaf elk apparaat en waarbij wijzigingen ook automatisch worden overgenomen op alle apparaten, zodat je nooit meer problemen hebt met inloggen.


Veelgestelde Vragen over LastPass

 

Waarom LastPass?

LastPass heeft twee hoofddoelen in specifieke volgorden, namelijk een veilig gebruik en beheer van inloggegevens en data en een gebruiksvriendelijke en makkelijke ervaring voor de gebruiker. In principe is LastPass er voor iedereen die waarde hecht aan de online veiligheid en zo veilig mogelijk met zijn of haar gegevens wil omgaan. LastPass verzekerd een sterk wachtwoord voor elke online applicatie en zorgt ervoor dat geen wachtwoord hetzelfde is zonder dat je hier zelf extra wachtwoorden voor hoeft te onthouden. De app die zowel geschikt is voor de computer, als voor Android en Apple apparaten maakt dat LastPass gebruiksvriendelijk is voor iedereen.

 

Hoeveel kost Last Pass?

De kosten van het gebruik van LastPass variëren per abonnement en type gebruiker. De privé abonnementen variëren van de gratis variant tot een bedrag van €3.90 per maand voor het familie abonnement. Met betrekking tot de zakelijke abonnementen zijn er vijf verschillende varianten waaruit gekozen kan worden die variëren in prijs van €2.90 per maand voor het MFA abonnement tot €7.50 voor het Identity abonnement.

Kan ik LastPass gratis uitproberen?

Voor alle privé abonnementen is het mogelijk om deze voor maar liefst 30 dagen kosteloos uit te proberen en voor de zakelijke abonnementen geldt een gratis proefperiode van 14 dagen.

Wat is de meerwaarde van een betaald LastPass abonnement?

De gratis versie van LastPass werkt maar op 1 mobiel  of 1 computers niet op allebei te gebruiken.
Voor het gebruik op mobiel én computer is een betaald abonnement nodig.
Een geweldige functie van de betaalde variant is de synchronisatie tussen verschillende apparaten.

Synchroniseert LastPass ook tussen verschillende soorten apparaten en besturingssystemen?
Omdat LastPass een versie heeft voor vrijwel alle apparaten, zoals smartphones, tablets, laptops, desktop. Of het nu om een iPad of Samsung telefoon gaat. Het werkt overal fantastisch. 

Hoelang duurt het voordat ik gebruik kan maken van LastPass?

Wanneer je LastPass besteld via Kemker ICT Groep dan is het mogelijk om al binnen 24 uur gebruik te maken van alle diensten van het door jouw gekozen abonnement. 

Is het mogelijk om LastPass te kopen met Nederlandse BTW factuur?
Wanneer je LastPass koopt en laat installeren via Kemker ICT Groep dan ontvang je een Nederlandse factuur met dus Nederlandse BTW daarop.

Interessant verhaal?

Meer weten over ICT, neem gerust contact met ons op.

© Kemker ICT Groep   Privacyverklaring   |   Cookieverklaring   |   Wijzig uw cookievoorkeuren   |   Algemene voorwaarden   |   Hulp op afstand   |   ICT vacatures